Trail-Tested Recipes – Paleo Beef Jerky

Brians Backpacking Blog
1kg of Flank steak as lean as possible, trim any excess fat. Slices against the grain.
Beef Jerky Recipe 1
Marinade during 24h in the fridge
  • 1 cup raw coconut aminos (it’s a substitute for soy sauce)
  • 1 cup of apple juice
  • 1 cup of pineapple juice
  • 1 tbsp fresh ground black pepper
  • 1 tsp of paprika (hot or not but smoked)
  • 1 tsp of garlic powderBeef Jerky Recipe 2
Dehydratation during 4h at 55º/60ºC in a 6-tray Dehydrator.
  • Lime juice on the slices just before dryingBeef Jerky Recipe  3


Saucisse Jerky de bœuf aux épices et aromates

C’est un jerky de bœuf où les épices et aromates (romarin, origan et thym ou autres selon le cas) sont très présentes.
  • 500 g. de bœuf haché extra maigre (dans du rhum au steak, ou de la poire)
  • 1 c. à soupe café de sel (pour très éventuellement tuer les bactéries dans les phases initiales du séchage, et pour saler les préparation dans lesquelles il est incorporé) , pour des quantités de viande plus importantes multiplier ces proportions.
  • 1 c. à thé de romarin
  • 1 c. à thé d’ origan
  • 1 c. à thé de thym ou de sarriette
  • 1 c. à thé de paprika ou beaucoup mieux de Pimiento de la Vera fumé
  • ¼ c. à thé de piment de Cayenne (très facultatif)
  • 1 c. à thé de poudre d’ oignon
  • 1 c. à soupe de sauce Worcestershire ou autre selon les goûts (sauce cajun par exemple)
  • ¼ c. à thé de fumée liquide naturelle éventuellement
Jerky de boeuf aux epices et aromates
  1. Mélanger tous les ingrédients dans un grand bol.
  2. Prendre de petites portions de viande, les façonner en longues et minces saucisses en les roulant sur une surface plane, les saucisses ne doivent pas être trop longues (pour ne pas se briser) et surtout pas trop épaisses pour bien sécher. se prendre une taille comme référence. Par exemple 30g, donc 3 saucisses feront 100g.
  3. Puis les déposer sur la grille du déshydratateur ou dans un plat à four noir à exposer au soleil brûlant de midi.
  4. Lorsque toutes les saucisses ont été formées, activer le soleil ou le déshydratateur. Le temps de déshydratation peut varier selon épaisseur de la viande (environ 4h à 55º).
  5. Toutes les heures, éponger l’huile qui perle et vérifier la consistance de la viande en tâtant du bout du petit doigt propre.
  6. C OK prêt lorsque l’intérieur a entièrement perdu sa teinte rosée et qu’il est d’une belle couleur grisâtre pas appétissante, mais que le jerky reste souple.

Une réflexion sur “Trail-Tested Recipes – Paleo Beef Jerky

  1. Trail-tested Recipe – Beef Jerky

    Beef Jerky is one of all favourite trail snacks. I like it really much, but the biggest problem is that it is impossible to find where I live. So I decided to make my own Beef Jerky. The advantage is that you can put everything into the marinade what you want, to get a tasty jerky.Beef Jerky 1_cr

    You need perfect beef for the jerky. The best for the jerky is the fillet, because it has little fat, but as it is the most expensive part of the beef, you can use Roast Beef-Beef Shoulder … If there is too much fat you have to cut it away. Another important part is to cut the beef in very thin slices. This works best if the meat is slightly frozen. Important too is to cut the beef against the grain, to bite it better.Beef Jerky 2_cr
    Now you could spice up the meat and dry it, but this would not taste very good. So I made a marinade where I’ve placed the meat for 24 hours that it takes the good taste. For the marinade you can use different sauces, herbs, vinegar etc. Important is to use no oil or something similar because it can become rancid. Here is a good recipe for the beef. It is made for roundabout 1kg beef.
    • 125g barbecue sauce
    • 100cc soy sauce
    • 125cc teriyaki sauce
    • 2 tablespoons balsamic vinegar
    • 20g ground black pepper
    • 1 tablespoon honey
    • a bit mustard
    • 50ml single malt smoky whisky or some drops of smoked arama from Latino shops
    • Beef Jerky 3_cr
    Put all ingredients in a bowl and mix it. Then put the beef into the marinade and mix everything again, so that the whole beef is covered with the delicious marinade. After that put everything in a freezer bag and close it with elastic or something else. Put everything in the refrigerator for 18-24 hours.Beef Jerky 4_cr
    Beef Jerky 5_cr
    The next step is to separate the meat from the marinade. Pour everything in a sieve so that the marinade can proceed. With slight pressure on the meat you can get more marinade out of the beef. Last but not least dry the beef with the help of some kitchen paper. Now you can put the beef into your dehydrator for round about 4-6 hours, depending on how thick the beef is.
    Beef Jerky 6_cr
    Beef Jerky 7_cr
    Beef Jerky 8_cr
    After the drying process the meat must cool down at first. Then the beef jerky can be stored in normal Ziplocs. I still let this jerky rest a little bit, so that the rest-humid can steadily spread. You can store the jerky for about half a year.
    Beef Jerky 9_cr

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